We hadden het goed gepland, de Kerstvakantie! Normaal gesproken hebben we op maandagavond een vergadering met het Embrace team. Daar bespreken we het welzijn van de kinderen, plannen we de activiteiten en denken we na over de toekomst van de kinderen. We waren er helemaal klaar voor: de Kerstvakantie van 2019/2020!

Op dinsdag zouden de kinderen hun rapport krijgen, dan zouden we de resultaten vieren en de kinderen kregen dan ook meteen een setje kleren voor de Kerst. Op zaterdag was het grote Kerst/Oud&Nieuw Embrace Feest gepland, lekker kip eten, film kijken en de kids zouden nog een set kleding krijgen voor Oud&Nieuw. Op 30 december zouden een aantal kinderen naar hun families in het binnenland gaan. Op 2 januari stond een tennis clinic gepland en op 4 januari zouden we gezellig gaan zwemmen. Top vakantie, zou je zeggen, hè!? Ha! Dat liep even anders; het viel letterlijk in het water!

“Het is VEEL WATER! Er staat zelfs water in de slaapkamers!” kregen we’s ochtends vroeg via de telefoon te horen van Laurent, die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van Embrace. Hij is echt goud waard; een harde werker en heel zorgzaam voor de kids. Stress komt eigenlijk niet in zijn woordenboek voor, maar deze keer hoorden we de bezorgdheid in zijn stem! We danken God dat alle kinderen het er veilig vanaf hebben gebracht. Er zijn die nacht namelijk ook kinderen verdronken of bedolven onder ingestorte huizen…
Het is het regenseizoen en als het dus heftig regent in de bergen, dan komt dit met veel geweld naar beneden zetten, om zo te arriveren in de arme wijken als Carama en Buterere. Er zijn te weinig kanalen of een goed afwateringsysteem en dus is het elk jaar weer prijs. Dit jaar is het wel heel erg in Oost Afrika en inmiddels is het al zeven (!) keer overstroomd bij Embrace.

Bij sommige families van onze kinderen was alles nat geworden en hadden ze ‘s nachts buiten gezeten, omdat slapen simpelweg niet werkte. Maar kinderen staan er om bekend dat ze gewoon door kunnen gaan en daarom deden wij dat ook! Gentil en ik parkeerden de auto op een veilige droge plek, trokken onze kaplaarzen aan en trotseerden de stromen modderwater. Uiteindelijk hebben we toch lekker kip gegeten met de kids, al was dit wel met onze voeten in het water! Hulde aan ons personeel, die ondanks een vermoeiende nacht het toch presteerden om mooie salades en lekker eten voor te schotelen! Na het eten stuurden we de kinderen op tijd naar huis, zodat het Embrace team de modder uit het huis kon spoelen…

Bij sommige kinderen thuis wordt het bij elke overstroming nat binnen; we hebben plastic zeil voor hen gekocht en nieuwe matten. Maar het huis dat de moeder van Donatien huurde is bij de derde overstroming volledig ingestort! Zij, en vele andere Internally Displaced People (IDP’s) worden geholpen door grote organisaties. De hulp kwam langzaam op gang en het blijkt een heel uitzoekwerk voor de instanties. Het huis van Embrace was gelukkig sterk genoeg, maar het is opnieuw duidelijk geworden dat we het hogerop moeten gaan zoeken! Op dit moment is door het grondwater de septische tank vol, dit betekent dat niemand naar de WC kan bij Embrace; nogal een uitdaging… En we moeten waakzaam zijn voor ziekten als malaria, buiktyfus, wormen/parasieten etc. Genoeg werk aan de winkel en ondertussen gewoon doorgaan!