Het schooljaar is gestart!

Als je nu door Bujumbura loopt, dan schieten veel kinderen je aan met de vraag: “Kun je me een schooltas geven en schoolboeken?” Ze hangen rond de plaatsen waar deze spullen verkocht worden en hopen dat iemand met de hand over het hart strijkt en het gevraagde voor hen koopt.

Dit deed ik ook een aantal jaar geleden. Kocht alles en bracht het bij drie kinderen thuis. Al snel vond ik hen opnieuw op de straat en waren de uniformen en schoolbenodigdheden doorverkocht.

Van deze drie kinderen weet ik dat het ene meisje ergens ‘hulp in de huishouding’ is geworden op een veel te jonge leeftijd. Het andere meisje kreeg vijf jaar later een baby en leeft voornamelijk op straat. Het jongetje komt niet vaak meer thuis en mist inmiddels zijn voortand. Lezen en schrijven kunnen ze niet.

Hier kun je met een snelle vaart ontmoedigd door raken.

Nu zijn we acht jaar verder en ben ik nog altijd zoekende naar de ‘perfecte’ formule om kinderen te laten slagen in het leven. Het hangt van zoveel af! Als je vader door een ongeluk lichamelijk geen kant meer op kan, als er thuis veel alcohol geschonken wordt om de ellende te vergeten, als je naast een vuilnisbelt woont en malaria steeds maar blijft terug keren, dan is het geven van een uniform en wat schriftjes niet voldoende voor een kind die op de straat voor een inkomen moet zorgen…

Daarom zijn we heel druk met de follow up; ons team gaat bij de kinderen langs en houdt contact met de scholen waar zij naar toe gaan. Uiteindelijk hopen we meetings te houden met de kinderen en met de ouders om hen weer hoop te geven voor de toekomst en ook praktische hulp aan te bieden. En niet alleen hulp, maar hen ook zelfredzaam te maken.

We zijn gestart met zes families, met een stel leuke kinderen. Sommigen gaan voor het eerst naar school, ook al zijn ze al tien of twaalf jaar oud! Educatie is de sleutel tot ontwikkeling en een belangrijk instrument tegen armoede en onrecht.

Wat we inmiddels hebben kunnen doen (en de plannen die we hebben voor de toekomst) was allemaal niet mogelijk zonder uw financiele hulp en morele steun! Inmiddels hebben we al een aantal giften gekregen van mensen die begaan zijn met de toekomst van de kinderen hier in Burundi. Mensen uit o.a. Sliedrecht, Babyloni├źnbroek, Veldhoven, Groningen enz. enorm bedankt!! Samen met jullie kunnen we de liefde van Jezus voor de kinderen van Burundi uitdelen en praktisch vorm geven!